اورکلاک کردن چیست؟
پردازندهی اصلی کامپیوتر شما به گونهای تنظیم شده که در فرکانس مشخصی کار میکند و ماکسیمم فرکانس کاری آن نیز محدود به عددی خاص است. معمولاً پردازندهای که در فرکانس کاری استاندارد خود کار میکند نیازی به خنککاری ویژه یا اضافی ندارد گرچه برخی از پردازندههای چند هستهای امروزی، حتی در محیطی با دمای معمولی، هنگام انجام محاسبات چند هستهای، بسیار داغ میشوند و باید به دقت از چنین مدلهای مراقبت کرد.
بیشتر پردازندهها را میتوان اورکلاک کرد، بدین معنی که سرعت کاری آن را افزایش داد. برای انجام چنین کاری دو روش کلی وجود دارد، اولین روش افزایش سرعت کلاک پایه و دومین روش، افزایش ضریب کلاک پایه است. این دو عدد را میتوان در بایاس (BIOS) سیستم پیدا کرد. حاصلضرب ضریب کلاک پایه و سرعت کلاک پایه، فرکانس کاری پردازنده است. نرمافزارهای متنوعی نیز برای محیط ویندوز و دیگر سیستم عاملها عرضه شده که تغییر سرعت کلاک را در محیط سیستم عامل امکانپذیر میکنند.
با اورکلاک کردن سختافزار سرعت سیستم افزایش مییابد اما در مقابل انرژی الکتریکی بیشتری مصرف شده و گرمای بیشتری هم تولید میشود. در این حالت اگر دمای قطعات مورد بررسی قرار نگیرد، ممکن است قطعات سختافزاری دچار آسیب جدی شوند. گاهاً قطعات، آسیب کوچکی دیده و در هنگام کارکردهای سنگین و حتی سبک سیستم، ناپایداریهایی از خود نشان میدهند و در نتیجه با هنگ کردن یا ریاستارت (Reset) سیستم مواجه میشویم.
آیا هر کامپیوتری اورکلاک میشود؟
برخی از مادربوردها، اجازهی تغییر فرکانس کاری قطعات را به کاربر نمیدهند. پردازندههای امروزی اینتل و ایامدی نیز به گونهای طراحی شدهاند که ضریب کلاک پایهی خاصی دارند و نمیتوان آن را تغییر داد. در این مدلها، ضریب کلاک یا Multiplier قفل شده است. به طور معمول مدلهایی با پسوند K دارای ضریب کلاک آنلاک شده یا غیرقفل هستند. خوشبختانه این روش نامگذاری در مورد محصولات اینتل و ایامدی متداول شده است. به عنوان مثل پرچمدار آیویبریجیهای اینتل یعنی پردازندهی 4 هستهای Core i7 3770K دارای ضریب کلاک آنلاک شده است. بنابراین میتوان علاوه بر تغییر کوچک سرعت کلاک پایه، ضریب آن را نیز تغییر داد و چنین پردازندهای را اورکلاک کرد.
چرا اورکلاک کنیم؟
مزیت اورکلاک کردن کاملاً روشن است: افزایش سرعت و کارایی سیستم. چند سال پیش وقتی یک پردازنده تهیه میکردیم، تعداد هستهها و سرعت کاری آن در حدی بود که با اورکلاک کردن، افزایش سرعت سیستم محسوس بود اما امروزه قدرت پردازندهها به قدری بالاست که با اورکلاک کردن، سرعت سیستم به شکل قابل توجهی افزایش نمییابد. در واقع هنگام اجرای سیستم عامل ویندوز یا نرمافزارهایی مثل مایکروسافت آفیس، گلوگاه سیستم، سرعت پایین پردازنده نیست بلکه سرعت سیستم در اثر کند بودن هارد دیسک پایین آمده است. شاید به جای اورکلاک کردن، استفاده از یک دیسک حالت جامد (SSD) به جای HDD راه حل بهتری باشد.
یکی دیگر از مزایای اورکلاک این است که میتوان یکی از مدلهای رده پایینتر را تهیه کرد و هزینهی اضافی را برای خرید سیستم خنککاری ساکتتر و بهتر در نظر گرفت. به عنوان مثال میتوان به جای Core i7 3770 از Core i5 3570K استفاده کرد. پردازندهی اول حدود 1میلیون و 100 هزار تومان قیمت داشته و دومین مدل تنها 800 هزار تومان هزینه دارد. قطعاً پردازندهی دوم از نظر کیفیت ساخت و قابلیتها ضعیفتر است اما میتوان با 100 الی 150 هزار تومان هزینه، سرعت کلاک آن به رقمی بیش از سرعت کاری Core i7 3770 رساند. در این صورت توان مصرفی سیستم بیشتر است ولیکن تفاوت زیادی ندارد و لذا بسیار از کاربران حرفهای، مدل ارزانتر یعنی Core i5 3570K را ترجیح میدهند. علاوه بر این دمای کاری Core i7 3770 نیز بسیار بالاست و بهتر است فن و هیتسینک خوبی برای آن خریداری شود.
چطور اورکلاک کنیم؟
برای اورکلاک کردن هر پردازنده با هر مادربوردی، باید روش خاصی را دنبال کرد. در بایاس و UEFI مادربوردهای امروزی، امکانات مربوط به اورکلاک کردن پردازنده در جاهای مختلفی قرار داده شده است. نمیتوان یک روش کلی و یک مسیر خاص در منوها را مشخص کرد اما اصول کلی اورکلاک به صورت زیر است:
قبل از هر چیز مطمئن شوید که سیستم خنککاری سختافزار شما مناسب است!
وقتی پردازندهای را میخرید، یک فن و هیتسینک اصلی یا اصطلاحاً Stock fan and Heatsink به همراه آن در بستهبندی دیده میشود. این فن و هیتسینک برای استفاده از پردازنده در سرعت اصلی خود طراحی شده است و برای اورکلاک کردن چندان مناسب نیست. اگر میخواهید پردازنده را تا حد زیادی اورکلاک کنید، باید دنبال سیستم خنککاری بهتری باشید.
فن و هیتسینکهای بهتر و گرانتر در بازار موجود است. با پرداخت حداقل 50 هزار تومان میتوان فن و هیتسینک بهتر تهیه کرد. علاوه بر فن روی پردازندهی اصلی، به فنهایی که به بدنهی کیس متصل میشوند هم توجه کنید چرا که میتوان هوای خنک را از سمت جلو یا طرفین به داخل کیس هدایت کرد و سپس هوای گرم را از پشت و یا کنارهها، به محیط فرستاد. کیس بزرگتر هم در خنککاری بهتر پردازندهی اصلی و کارت گرافیک موثر است. وجود فن عملکرد هیتسینک را به مراتب بهبود میبخشد. منظور از هیتسینک یا چاه حرارتی، قطعات پرهپره شکلی شبیه رادیاتور است که معمولاً از آلومینیوم ساخته میشوند و سطح انتقال حرارت را افزایش میدهند تا گرما به خوبی به محیط منتقل شود. بنابراین اضافه کردن فن به هیتسینکهای بزرگ و نیز بدنهی کیس، خنککاری را بهبود میبخشد.
اورکلاک از طریق بایاس یا UEFI و یا نرمافزارهای تحت ویندوز
برای افزایش سرعت کلاک باید از طریق بایاس، UEFI و یا نرمافزارهای تحت ویندوز که معمولاً به همراه مادربورد عرضه میشوند عمل کنید. در ابتدا فرکانس کاری پردازنده را کمی افزایش دهید. تنظیمات را ذخیره و سیستم عامل را راهاندازی کنید. یک بنچمارک سنگین مثل Prime 95 را اجرا نمائید تا با اعمال بار پردازشی سنگین روی تمام هستهها، پایداری سیستم و نیز دمای پردازنده را بررسی کنید. اگر سختافزار با تنظیمات انجام شده، پایدار باقی بماند و دمای آن در حد مجاز باشد، مشکلی نیست و میتوان سرعت کلاک را کمی بیشتر کرد و مراحل یاد شده را تکرار کرد. اما اگر ناپایداریهایی مثل هنگ کردن، مشکلات گرافیکی روی صفحه نمایش یا ریاستارت شدن سیستم اتفاق افتاد، باید ولتاژ کاری پردازنده را نیز افزایش دهید.
با افزایش ولتاژ کاری پردازنده و یا ولتاژ حافظهی رم، دما به شدت افزایش مییابد. همیشه مراقب دمای قطعات باشید. افزایش ولتاژ همیشه پاسخگو نیست چرا که هر مدل از پردازندههای موجود را تا حد مشخصی میتوان اورکلاک کرد. استفاده از خنککاری بهتر، نتیجهی بهتری دارد ولیکن نمیتوان سرعت پردازنده را بیش از حد افزایش داد.
دیدگاه خود را بنویسید